З метою удосконалення інформаційно-просвітницької роботи проведено тиждень ЦМК професійної та практичної підготовки
З метою удосконалення інформаційно-просвітницької роботи проведено тиждень ЦМК професійної та практичної підготовки(терапевтичний цикл №1) з питань раціонального харчування, формування здорового способу життя, захисту здоров’я населення, профілактики пневмонії та цукрового діабету.
Методичний тиждень терапевтичних дисциплін тривав з 11 з 15 листопада. У заходах брали участь: викладачі – Н.В. Троцюк, Л.В. Бегаль, Н.О. Шип, С.І. Шип, Н.Л. Вірук, бібліотекар коледжу – Л.П. Полійчук ; гуртківці та студенти 2 – 4 курсів.
В рамках тижня було проведено такі заходи:
11.11.19 (понеділок)
Раціональне харчування сприяє збереженню здоров'я, опірності шкідливим факторам навколишнього середовища, високій фізичній й розумовій працездатності, а також активному довголіттю. Вимоги до раціонального харчування складаються із дотримання правил :
харчового раціону;
режиму харчування;
умов прийому їжі;
якості їжі.
План заходів:
1.Відеолекторій в бібліотеці коледжу на тему: «Раціональне харчування», підготувала викладач –Троцюк Н. В.
2.Інформаційні бюлетні на тему: «Здоровий спосіб життя», підготували студенти та викладачі ЦМК №1.
3.Тематична викладка в бібліотеці коледжу на тему: «Здорове харчування – здорова нація», підготувала бібліотекар коледжу – Полійчук Л.П.
12.11.19 (вівторок)
12 листопада – Всесвітній день боротьби з пневмонією.
Прості кроки, які може зробити кожен із нас, допоможуть уникнути запалення легень у себе чи близької людини, адже цю хворобу досить легко діагностувати та попередити.
Пневмонія, або запалення легень, — це форма гострої респіраторної інфекції, що вражає передусім альвеоли (мікропухирці, основний функціональний елемент легень).
У здорової людини альвеоли наповнені повітрям, а у хворого на пневмонію в альвеолах накопичуються слиз та рідина, що ускладнюють газообмін і зумовлюють біль під час дихання.
Хворий на пневмонію потребує якнайшвидшої діагностики та стаціонарного лікування у спеціалізованих медичних установах.
Найчастіші симптоми пневмонії:
підвищення температури тіла (38–39 °C, рідше — 37,2–37,4 °C), лихоманка;
кашель із виділенням слизово-гнійного (зеленкуватого) або навіть гнійного мокротиння, інколи може бути «сухе» покашлювання;
відчуття браку повітря, зниження апетиту;
втома, сонливість, пітливість;
задишка внаслідок фізичного навантаження, інколи біль за грудиною;
втягнення грудної клітки — під час вдихання западає її нижня частина (у здорової людини грудна клітка розширюється під час вдихання);
свистячі хрипи під час дихання (частіше за вірусних інфекцій).
При пневмонії часто вислуховують хрипи в легенях. Але вислухати їх удається не завжди. Діагностувати недугу допомагають рентген і комп’ютерна томографія, аналіз крові та мокротиння.
План заходів:
1.Відеолекторій в актовій залі коледжу на тему: «12 листопада -Всесвітній день боротьби з пневмонією», підготувала та провела викладач –Бегаль Л. В.
Щозда Єлизавета доповіла на тему: «Основні принципи харчування».
2.Засідання терапевтичного гуртка на тему: «Профілактика захворювань органів дихання». Підготувала та провела викладач, керівник гуртка – Бегаль Л.В.
Розв’язання кросворду «Здоров’я» гуртківцями терапевтичного гуртка.
Призові місця:
1.Чижук Софія.
2.Щозда Єлизавета.
3.Тройно Анастасія.
3. Випуск наочних агітаційних матеріалів: санітарних листівок, флаєрів підготували студенти терапевтичного гуртка.
4.Тематична викладка в бібліотеці коледжі «Профілактика захворювань органів дихання» , підготувала бібліотекар коледжу – Полійчук Л.П.
13.11.19 (середа)
Учені встановили, що стан здоров'я людини залежить від багатьох чинників, які об'єднуються в чотири групи, кожна з яких має різний за значенням вплив: генотип людини на 20% визначає її здоров'я; стан навколишнього середовища (чинники довкілля) – на 20%; рівень розвитку системи охорони здоров'я – на 10%; спосіб життя – на 50%. Тобто найбільше впливає вплив на стан здоров'я людини її спосіб життя, важливим компонентом якого є харчування.
План заходів:
1.Мотиваційний полілог на тему: «Здоровий спосіб життя», з використанням методу критичного мислення фішбоун: «Чи є здоровий спосіб життя запорукою здоров’я?» Підготувала та провела викладач – Шип С. І.
2.Тематична викладка в бібліотеці коледжу на тему: «Молодь – за здоровий спосіб життя», підготувала бібліотекар коледжу – Полійчук Л.П.
3.Засідання гуртка медсестринства на тему: «Здоровий спосіб життя». Підготувала та провела викладач, керівник гуртка – Троцюк Н.В.
14.11.19 (четвер)
14 листопада – Всесвітній День боротьби з цукровим діабетом.
На сьогоднішній день в світі понад 425 млн. людей живе із діабетом. За прогнозами до 2045 року ця цифра може збільшитися до 629 млн.
В Україні поширеність діабету за останні 10 років збільшилася наполовину. Майже 3% первинної інвалідності дорослого населення в нашій країні є наслідком захворювання на діабет.
Щорічно реєструється 100 тисяч нових випадків захворювання.
Діабет – це хронічна хвороба, що розвивається в тих випадках, коли підшлункова залоза не виробляє достатньо інсуліну або коли організм не може ефективно використовувати вироблений інсулін.
Переважне значення в боротьбі з цукровим діабетом має первинна профілактика, яка повинна бути спрямована, в першу чергу, на здоровий спосіб життя, а саме:
– раціональне харчування;
– підвищення рухової активності;
– відмова від шкідливих звичок;
– дотримання режиму праці та відпочинку;
– зниження надлишкової маси тіла;
– контроль артеріального тиску.
План заходів:
1.Відеолекторій у холі коледжу «Профілактика діабету». Підготувала та провела викладач вищої категорії, старший викладач – Шип Н.О.
2.Тематична викладка в бібліотеці «Профілактика цукрового діабету», підготувала бібліотекар коледжу – Полійчук Л.П.
15.11.19 (п’ятниця)
План заходів:
1. Конкурс кращої листівки, буклета, санбюлетня.
2. Підбиття підсумків тижня.
Пропагуючи здоровий спосіб життя, студентська молодь створила санбюлетні, листівки та буклети про здоровий спосіб життя, раціональне харчування, профілактику пневмонії, захворювань органів дихання та цукрового діабету. Були залучені студенти другого, третього та четвертого курсу під керівництвом викладачів Троцюк Н. В., Бегаль Л.В., Шип С.І., Шип Н.О. та Вірук Н.Л. Викладачі ЦМК проаналізували змістовність, креативність студентських листівок, санбюлетнів та буклетів і відзначили кращі роботи: Басюк А., Годунок Н., Лавринюк А., Козинець І., Деркач Н. Захід засвідчив активність та бажання студентів вести здоровий спосіб життя, підвищувати рівень своїх знань у майбутній професії та проводити ефективні заходи з профілактики захворювань.
{phocagallery view=category|categoryid=73|limitstart=0|limitcount=0|displayname=0}